Spremljajoče razstave

Galerija nad Kavarno Veronika

Le kam sodi ta obleka – nekdanja obleka, »narodna noša« in folklorni kostum

V 20. stoletju so se med ljudmi na Slovenskem ustvarile predstave o nekdanji, časovno navadno nedefinirani, enotni – uniformni oblačilni podobi. Še danes je pogosto govora o »gorenjski«, »koroški« »ljubljanski«, »bohinjski« … »noši« kot neki (pre)obleki, ki naj bi kazala, kako so se oblačili ljudje na imenovanih območjih v preteklosti. Ta, uniformna in stereotipizirana različica preobleke, se navadno na prikaz nekdanjega oblačenja le sklicuje, v sebi pa pogosto združuje več sodobnosti kot preteklosti. Na razstavi, ki jo je pripravila Andreja Stržinar, so predstavljena oblačila, ki so jih ljudje nosili za različne priložnosti. Posebna pozornost je namenjena »narodni noši« – preobleki ljudi za posebne priložnosti, ter folklornim in njim sorodnim kostumom, ki predstavljajo nekdanje oblačenje prevsem kmečkega prebivalstva na Slovenskem v 19. in začetku 20. stoletja.

Odprtje razstave bo 6. septembra ob 19. uri. Razstava pa bo na ogled do 9. septembra in sicer vsak dan med 10. in 18. uro.

*

Občina Kamnik

Markova herbija

Markove herbija

Razstava je del projekta Markova herbija, ki je bil sofinanciran preko programa LEADER ter javnega poziva Lokalno akcijske skupine LAS pri dobrih ljudeh za leto 2010. Mojstri (šivilja Rezka Lisec – kostumi, čevljar Geza Kisilak – čevlji in Hedvike Križanič izdelki iz krep papirja-pozvačin) so na podlagi znanstvene študije in ob strokovni pomoči Bojana Knifica izdelali povsem novo kostumsko podobo folklorne skupine – 10 kompletov ženskih kostumov, 10 kompletov moških kostumov, 5 kompletov za muzikante in opravo za pozvačina, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje. Pripravili smo tudi 12 panojev in video projekcijo s predstavitvijo oblačilne kulture, podrobnostih in postopku izdelave.

Odprtje razstave bo 21. avgusta ob 16. uri. Razstava bo odprta do 10. septembra in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

*

Galerija Miha Maleš

Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine

Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine

V letu evropske kulturne dediščine bo razstava prikazala najdragocenejše primere kostumov iz zbirk Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji. Rdeča nit tokratne razstave, ki združuje dve različni, a vendar sorodni organizaciji, je zaščitena nesnovna dediščina Hrvaške. Na razstavi bo zaščitena nesnovna kulturna dediščina Hrvaške predstavljena v posredni ali neposredni povezavi z razstavljenimi eksponati, ki so izbrani tako, da prikazujejo oblačilno dediščino Hrvaške v njenih vseh štirih regijah (panonski, alpski, dinarski in jadranski).

Odprtje razstave bo 21. avgusta ob 17. uri. Razstava bo odprta do 20. septembra in sicer je ogled možen od torka do sobote in v nedeljo, 9. septembra, od 10. do 18. ure. V ponedeljek, nedelje (razen 9. septembra) in praznike je Galerija Miha Maleš zaprta.

*

Galerija Dika

Spodi n’č, gor  pa b’l mau

Spodi n'č, gor pa b'l mau

Razstava spodnjega perila naših babic in dedkov. Zgodovina nošenja perila je kratka in je bila v  svojih začetkih ovita v tančico skrivnosti. Spodnje perilo je veljalo za oblačilni kos, ki mora biti  skrit očem in navidezno nepomemben. Oprano perilo so sušili večinoma v skritih kotičkih, da tega nihče ni videl. Etnologi takšno ravnanje pripisujejo dejstvu, da je spodnje perilo veljalo za bolj  erotično kot golota.

Otvoritev razstave bo v petek, 31. avgusta, ob 19. uri. Galerija pa bo odprta v soboto, 1. 9. in nedeljo, 2. 9., od 10. do 16. ure. V četrtek, 6. 9., od 17. do 20. ure, v petek, 7. 9., sobota, 8. 9. in nedelja, 9. 9. a od 10. do 19. ure.