Spremljajoče razstave 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine

Samostan Mekinje

SKOK ČEZ MEJO – oblačilna dediščina v zamejstvu

Močni kulturni vplivi različnih narodnih skupnosti, v katerih se manjšine nahajajo, sooblikujejo tudi izgled oblačilne kulture. Na razstavi bo na ogled oblačilna kultura slovenske in hrvaške manjšine v sosednjih državah. Na razstavi je izbor oblačil iz zbirk Posudionice i radionice narodnih nošnji, Folklornega ansambla Zagreb Markovac in Akademske folklorne skupine France Marolt.

Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, drugi del bo v Galeriji nad Kavarno Veronika.

Odprtje razstave bo v petek, 23. avgusta, ob 17. uri. Razstava bo na ogled do 20. septembra v času uradnih ur Samostana Mekinje, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure. Za večje skupine odprtje po dogovoru. Od 6. do 8. septembra je razstava odprta od 10. do 18. ure.

Galerija nad Kavarno Veronika

SKOK ČEZ MEJO – razstava oblačilne dediščine v zamejstvu ter starih žepnih ur

Slovenski etični prostor presega meje današnje Slovenije. Kot avtohtona manjšina živijo Slovenci tudi na področju Italije, Avstrije in Madžarske. Razstava v Galeriji nad Kavarno Veronika bo prikazovala oblačilno kulturo Slovencev izven meja matične domovine. S tem bo tematsko dopolnila razstavo v Samostanu Mekinje. Razstava poteka v sodelovanju z urarstvom Cerar, ki letos praznuje 100 let, bodo na ogled tudi primerki starih žepnih ur. To bo tudi napoved prihajajoče razstave posvečene izključno 100. obletnici urarstva Cerar, ki bo konec septembra v Galeriji Dika.

Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, drugi del bo v Samostanu Mekinje.

Odprtje razstave bo v četrtek, 5. septembra, ob 18. uri. Razstava bo na ogled do 8. septembra vsak dan med 10. in 18. uro.

Galerija Dika

ZLATO IN BELO – razstava avb in peč s starejšim datumom izdelave

Peča je naglavna ruta in je najstarejše in na Slovenskem najbolj razširjeno pokrivalo. V srednjem veku so bile peče preproste in enostavno položene na glavo, proti koncu 19. stoletja so se začele uveljavljati bogato vezene, obdane z drago čipko. Žene so pečo zavezovale na različne načine, najpogosteje na petelina, v Kamniku so vezavo imenovale kamniška roža. Avbe z zlato ali črno vezenim čelnikom ali z zlatim brokatom, je praznično pokrivalo, ki so ga premožne žene nosile ob največjih slovesnostih. Posebno bogate so si na glavo nadele neveste.

Odprtje razstave bo v četrtek, 5. septembra, ob 17. uri. Razstava bo na ogled v petek, 6. septembra, od 13. do 19. ure, v soboto, 7. septembra, od 10. do 19. ure in v nedeljo, 8. septembra, od 10. do 19. ure.

Občina Kamnik

LJUDSKA GLASBILA SVETA – fotografska razstava

CIOFF Youth je s pomočjo nacionalnih sekcij CIOFF, tudi slovenske ZLTSS, združil moči in pripravil mednarodno fotografsko razstavo Ljudska glasbila sveta. Razstava prikazuje različna ljudska glasbila iz 27 držav, pri prikazuje fotografijo glasbila in opis glasbila v štirih jezikih, slovensko, angleško, špansko in francosko.

Odprtje razstave bo 23. avgusta ob 16. uri. Razstava bo odprta do 20. septembra v času uradnih ur Občine Kamnik, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure.

Dom kulture Kamnik

DUŠAN ŠTRAJHAR: UTRINKI SLOVENSKE KRAJINE – razstava slik

Dušan Štrajhar je eden izmed vztrajnejših kamniških slikarjev, ki se tako kot mnogi kulturni ustvarjalci, ki se za umetnost niso odločali v smislu svoje profesionalne poti, ampak se je začel lotevati tovrstnih možnosti šele vzporedno po odločitvi za poklic tehnično-storitvene stroke ter se, od najstniških let naprej, v rastoči ljubiteljski maniri vse bolj zavzeto usmerja v likovno izraznost, ki mu, poleg likovnega izražanja, v ustvarjalnem nemiru omogoča tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, v svojih delih pa se Dušan Štrajhar izkaže kot slikar, ki zna in zmore.
Snovanje, skozi različne motive iščoče/razodevajoče povezanost avtorja samega s seboj, umirjenje, razgovore tišine, vprašanja, postavljena sebi in drugim – dobivajo odzive in odgovore v podobah, v Štrajharjevih vse bolj izpovedno zorečih likovnih stvaritvah. Tovrstno izražanje mu obenem pomeni tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, ki v (lastnih) krogotokih likovnega iščejo nekaj novega in se dotikajo tudi vedno novih problemskih izzivov. A to iskanje, nemir duha v človeku, je tudi pravi odgovor na tu–zemsko, na današnji čas, preobremenjen s skrbmi za jutri, prepoln, da bi mislili na danes, zdaj.
Štrajharju sta krajina in urbana podoba, podoba mesta, vasi, naselja, tista, v katerem se likovno preizkuša – od popolnoma realističnega zajetja z ostro orisanimi linijami do svobodnejšega nanašanja barvnih plasti. Je zapisala kustosinja Galerije Miha Maleš – Saša Bučan.

Odprtje razstave bo  4. septembra 2019 ob 19. uri. Razstava bo na ogled do nedelje 8. septembra 2019, in sicer v četrtek, 5. septembra od 10. do 18. ure, v petek, 6. septembra, od 10. do 12. ure, v soboto, 7. septembra od 9. do 19. ure in v nedeljo, 8. septembra, od 9. do 13. ure.