S soncem obsijan drugi festivalski dan 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Ob zaključku drugega festivalskega dne so organizatorji in nastopajoči skozi sončni sobotni dan izjemno zadovoljni z obiskom velikega števila obiskovalcev prireditve. Sonce je pokazalo, da se veseli s praznično okrašenim Kamnikom in navdušenimi obiskovalci, željnimi raznovrstnih doživetij sobotnega programa. Drugi dan prireditve z izjemno lepim in bogatim programom je znova potrdil, da ljudje cenijo tradicijo in kulturne dogodke kot so Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.

Tekom sončne sobote so številne gledalke in gledalci z navdušenjem spremljali koncert Laške pihalne godbe z atraktivnim nastopom spremljajočih postavnih mažoretk. Sledil je izjemno lep koncert orkestra Mandolina iz Ljubljane z milozvočnimi zvoki slovenskega ljudskega inštrumenta mandoline. Njihov nastop z naslovom Strune, milo se glasite, je pozibaval množico ljudi v zvokih slovenskih ljudskih izvedb in v interpretaciji filmske glasbe z mandolinami.

Godba Vodice je s svojim koncertom Kamničanom prenesla pozdrav iz Vodic, novodobni godci iz Šole Cirila Spruka so z nastopom harmonikarjev z naslovom Godec, zagodi razveselili številne zbrane obiskovalce. Pri poskočnem pozdravu iz Tuhinjske doline z nastopom Godbe TD Tuhinjska dolina je marsikatera noga lovila ritem godbenikov.

Koncert skupine Hedera vento je na glavno prizorišče v centru Kamnika ponovno prinesel umirjeno melodiko. Ime skupine je v esperantu, v slovenščini pomeni Bršljanov veter. Skupina v akustičnem stilu prepleta svetovno, ljudsko in avtorsko glasbo. Prekmursko dušo smo lahko začutili z Marko bando na njihovem etno-glasbenem koncertu, povezanim z glasbeno tradicijo Prekmurja. Z glasbenim in plesnim izročilom po Sloveniji so obiskovalci potovali z Folklorno skupino Svoboda Mengeš ob 50-letnici ustanovitve in delovanja, ki zajema celotno slovensko etnično območje.

Drugi festivalski dan smo zaključili v veselih ritmih ansambla Modrijani, ki se ga je udeležila množica ljudi. Obiskovalci so prepevali skupaj z Modrijani in celotni trg v centru Kamnika je odmeval v veselju in poskočnih ritmih slovenskih pesmi.

Danes so nas pošteno razmigali priljubljeni Modrijani; v nedeljo, 11. septembra pa bomo tri dnevni festival praznično zaključili z ljudskim šaljivcem Podokničarjem in kamniškimi lokalnimi glasbenimi skupinami Viharnik, Domačini in Šus.

Za sveže novice o 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

***

 

Sidro

PROGRAM 50. DNEVOV NARODNIH NOŠ – FESTIVALA OBLAČILNE DEDIŠČINE V KAMNIKU

NEDELJA, 11. september, Glavni trg

10.00 Pozdrav iz Zgornje Savinjske doline: koncert Godbe Zgornje Savinjske doline

11.00  Gostüvanje:  nastop Folklorne skupine Beltinci, že 50 let gostiteljice tamkajšnjega   mednarodnega folklornega festivala

15.00 50 PODOB SLOVENSKE OBLAČILNE DEDIŠČINE:  JUBILEJNA POVORKA ob 50-letnici Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine s slavnostnim nagovorom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja (Zaprice – Šutna – Glavni trg – Graben – Fužine)

16.30  Veselo v Kamnik: praznično druženje s Francem Pestotnikom Podokničarjem in glasbo kamniških ansamblov Viharnik, Domačini in Šus

 

Partnerja festivala: 

 

Za več informacij:

Nina Irt

Odnosi z javnostmi, Zavod za turizem in šport Kamnik

gsm: +386 40 674 122

e-mail: nina.irt@visitkamnik.com