Uradno odprtje 50. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku

Na predvečer velikega praznovanja v Kamniku so se danes na razstavi prepleta Maleševih živopisnih upodobitev narodnih noš in bogatih vzorcev na kamniških majolikah v Maleševi galeriji, tudi uradno začeli 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v Kamniku. Ob tem izbranem trenutku so govorniki župan Občine Kamnik Matej Slapar, direktorica Medobčinskega Muzeja Kamnik Zora Torkar ter soavtorja razstave Saša Bučan in Marko Kumer na uradnem odprtju razstave s pomenljivim naslovom Preplet: barvitost in vzorci, ki simbolično odraža celotno dogajanje tradicionalnega kamniškega festivala, povabili obiskovalce, da s svojo prisotnostjo počastijo pomen ohranjanja slovenske kulturne in oblačilne dediščine.

»Današnja razstava je prav namensko narejena za 50. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine kot nekakšna kombinacija prepleta zelo živahnih vzorcev in barv izpod čopiča Mihe Maleša in pa značilne kamniške majolike,« je uvodoma povedala direktorica Medobčinskega Muzeja Kamnik Zora Torkar.

Župan Matej Slapar pa je dodal: » Kamnik se z narodnimi nošami identificira že zelo dolgo, saj tradicija kamniških narodnih noš sega že v začetek 20. stoletja. Narodna noša je bila vedno simbol slovenstva in v času ponemčevanja so zavedni Slovenci svojo narodno identiteto izkazovali tudi z narodnimi nošami. Najbrž ni naključje, da je ta festival dobil svoje pomembno mesto ravno v Kamniku, kjer se je ohranil do danes, ko praznujemo 50. ponovitev prireditve nacionalnega pomena. Tekom treh dni trajanja festivala vas od današnjega odprtja te razstave do nedelje vabimo, da si ogledate raznovrsten program in dogajanje v našem mestu. Celotno dogajanje pa ima skupni imenovalec – ponosni prikaz slovenske identitete. Vrhunec dogajanja seveda predstavlja nedeljska povorka narodnih noš, ki je zasnovana strokovno in je sestavljena iz različnih slovenskih formacij ter skupin. Dr. Bojan Knific je letos povorko zasnoval tako, da je v prvem delu prikazanih petdeset različnih tipov oblačenja petdesetih različnih skupin, ki bodo predstavljale različne načine oblačenja iz različnih obdobij v različnih krajih Slovenije. To bo dejansko prezentacija slovenske oblačilne dediščine. V drugem delu povorke pa se bodo ljubitelji v nošah sprehodili preko mesta in skupaj bomo lahko opazovali okoli dva tisoč kostumiranih udeležencev povorke.« Župan se je ob tej priliki zahvalil vsem sodelujočim za ves trud in energijo pri organizaciji in izvedbi jubilejnega festivala.

Kot je povedala soavtorica razstave Saša Bučan ob uradnem odprtju razstave: »Miha Maleš je bil vsestranski umetnik, ki ga je zanimala umetnost v mnogoterih pogledih. V svojem liričnem likovnem jeziku in živopisnem koloritu v svoji zreli dobi obdeloval tudi motiv narodnih noš. V upodobitvah predvsem makedonskih, bosanskih in tudi slovenskih narodnih noš se je izkazal kot izjemno dognan kolorist. Na monotipijah kolorit celo prevlada nad njegovo značilno črto. Maleševe živopisne upodobitve narodnih noš so dopolnjene z izbranimi kamniškimi majolikami, ki se ponašajo z več kot stoletno tradicijo.«

Več o delu razstave kamniških majolik je povedal soavtor razstave Marko Kumer: »Še danes so najbolj prepoznavne tiste majolike, ki jih je izdelovala keramična tovarna Svit od začetka petdesetih let 20. stoletja do konca svojega obstoja leta 2008. Majolika je z leti postala tako rekoč mitološki predmet, tesno povezan s samobitnostjo slovenskega naroda. Tudi ljudske pesmi jo opevajo kot simbol dobre in vesele družbe.« Prav tako je spomnil, da je bila kamniška majolika od nekdaj simbolni ponos in razpoznavni znak Kamnika ter tako pomemben element vseh protokolarnih daril in si zažel, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

 

 __________________________

KOLOFON

Občasna razstava Preplet: barvitost in vzorci. 8. 9. – 8. 10. 2022. Medobčinski muzej Kamnik – grad Zaprice. Zanj: mag. Zora Torkar

Avtorja razstave: Saša Bučan in Marko Kumer     Oblikovanje: Vladimir Ristić
__________________________

Pestro dogajanje v Kamniku se je pričelo danes, v četrtek, 8. septembra ob 18. uri z odprtjem spremljajoče razstave v Galeriji Miha Maleš in sicer z naslovom Preplet: barvitost in vzorci, razstava del s folklornimi motivi Mihe Maleša in tradicionalnih kamniških majolik.

Hkrati vas prijazno vabimo na zunanjo Razstavo Čudenje nad lepoto, rokodelstvom, spretnostjo in estetiko oblačil iz preteklosti na Krakovskem nasipu v Ljubljani, ki bo na ogled do 16. septembra. Zahvaljujemo se partnerju Javnemu zavodu Turizem Ljubljana, ki je v celoti omogočil razstavo.

Festival bo jutri, v petek, 9. septembra, ob 17. uri na odru na Glavnem trgu tradicionalno odprl župan Občine Kamnik Matej Slapar.

Organizatorji so poskrbeli za večerno zabavo, tako bo v petek, 9. septembra, obiskovalce zabaval Dejan Vunjak & Brendijeve barabe; v soboto, 10. septembra, nas bodo razveseljevali priljubljeni Modrijani; v nedeljo, 11. septembra pa bo praznično druženje s Podokničarjem in kamniškimi lokalnimi glasbenimi skupinami Viharnik, Domačini in Šus.

Za sveže novice o 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.