50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v znamenju novosti

Čudenje nad lepoto, rokodelstvom, spretnostjo in estetiko oblačil iz preteklosti

 Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine: 9. – 11. september 2022

 Drugi vikend v septembru je tradicionalno rezerviran za oblačilno in kulturno dediščino. Na letošnjih 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo letos potekali od 9. do 11. septembra 2022 v središču mesta Kamnik, si bodo obiskovalci lahko ogledali narodne noše iz vseh slovenskih regij ter bratskih občin ter nastope folklornih skupin. Organizatorji pa so letos pripravili nekaj novosti. Vrhunec festivala ostaja tako imenovana povorka narodnih noš, ko se bo v nedeljo, 11. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Povorko si bo ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo slavnostni govornik. Prav tako kot pomemben del programa ostajajo nastopi na glavnem odru, živahen sejem bogate sejemske ponudbe ter domače in umetnostne obrti na Šutni.

»Ker želimo festival nadgraditi v počastitev jubilejne izvedbe, smo pripravili spremembe, hkrati pa skupaj s programskim odborom in vodjem organizacijskega odbora Tonetom Ftičarjem v program dodali nekaj novosti. Tako bodo letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine potekali predvsem v znamenju unikatnosti, edinstvenosti tega tradicionalnega festivala nacionalne vrednosti, ki mu dajemo poseben poklon z vrnitvijo h koreninam in čaščenjem bogate oblačilne dediščine, ki smo ji organizatorji ob slavnostni priložnosti posvetili posebno pozornost pri izvedbi, « pravi vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec.

»Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so prepoznavni daleč naokrog in v Kamnik privabijo mnoge ljubitelje narodnih noš ali – kot pravijo strokovnjaki – ljubitelje pripadnostnega kostumiranja in tudi kostumirane udeležence. Prav zanimivo je vprašanje, zakaj to zanimanje ne zbledi, saj je odkrivanje korenin in identitete pogosto povezano le s preteklostjo in ne s trenutkom, v katerem živimo,« razmišlja Breda Podbrežnik Vukmir, urednica posebne knjige Pokažem se fantu v pisanem gvantu v izdaji Zavoda za turizem in šport Kamnik, ki jo je oblikoval Marjan Kocjan.

»Mnogi bralci in bralke knjige Pokažem se fantu v pisanem gvantu, boste lahko nostalgično obujali spomine na nekdanje praznične sprevode narodnih noš ob oblici starih fotografij, mnogi pa boste lahko spoznali, da je del naše identitete tudi oblačilna dediščina, ki jo letos posebno tenkočutno predstavljamo v nedeljski povorki narodnih noš.

Mnogi vidijo v tem kamniškem prazniku priložnost promocije Kamnika in turizma, tretji se veselijo dogodkov in druženja, četrti pa lepih noš. Ali kot pravi dr. Marija Klobčar v zaključku svojega članka: »Kamniški slavnostni sprevod pripadnostno kostumiranih udeležencev, najvidnejši del prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, tako ni le živi muzej preteklega oblačenja in njenega poustvarjanja, temveč je tudi izraz različnih pogledov na izročilo. Hkrati je prireditev po desetletjih, ki so pripeljala do petdesete prireditve, tudi sama postala del izročila, skupaj s potmi, po katerih je skozi Kamnik vodil sprevod narodnih noš.

Knjigo Pokažem se fantu v pisanem gvantu lahko kupite na TIC Kamnik. Poleg vsebine je posebnost knjige še bogato slikovno gradivo in lahko rečemo, da je to eden od najbolj pomembnih del o narodnih nošah in oblačilni dediščini,« knjigi na pot sporoča Breda Podbrežnik Vukmir.

In kot je prepričana: »Eden od odgovorov zakaj zanimanje nad oblačilno in kulturno dediščino ne zbledi, je tudi čudenje nad lepoto, rokodelstvom, spretnostjo in estetiko oblačil, ki so jih v preteklosti izbrali za različne slovesne priložnosti, na kateri so udeleženci pokazali svojo pripadnost slovenstvu. Iz iztega razloga nas navdušujejo tudi narodne noše iz vseh koncev sveta. Posebni materiali, spretne roke, ustvarjalna domišljija, čas in ljubezen so bili potrebni za izdelavo posameznih kosov narodne noše, kar je danes, v času ulične mode, neprecenljivo. Predvsem čas in ljubezen!«

Festival bosta v petek, 9. septembra, ob 18. uri na glavnem odru na Glavnem trgu tradicionalno odprla župan Občine Kamnik Matej Slapar in vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem in šport Kamnik Luka Svetec.

Organizatorji so poskrbeli za večerno zabavo, tako bo v petek, 9. septembra, obiskovalce zabaval Dejan Vunjak & Brendijeve barabe; v soboto, 10. septembra, nas bodo razveseljevali priljubljeni Modrijani; v nedeljo, 11. septembra pa bodo za zaključek festivala poskrbele kamniške lokalne glasbene skupine.

Za sveže novice o 50. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.

 

***

OZADJE:

Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev. Britanski medij The Guardian ga je uvrstil med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Začetki prireditve segajo v leto 1966, ko so Kamničani organizirali Dan narodne noše. Že prvo leto se je na prireditev odzvalo veliko število prosvetnih društev in posameznikov iz Kamnika kot iz okolice. Vsako leto v nedeljo, zadnji dan festivala, poteka povorka narodnih noš, ki se je udeleži okoli 2000 posameznikov. Festival predstavlja ponos mesta, domačini pa mu radi rečejo kar “noše”.

Za več informacij:

Nina Irt

Odnosi z javnostmi, Zavod za turizem in šport Kamnik

gsm: +386 40 674 122

e-mail: nina.irt@visitkamnik.com