»Dediščina ni le stvar preteklosti«

Župan Občine Kamnik Matej Slapar in direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger sta danes uradno odprla 49. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Ob tej priložnosti je Matej Slapar podelil tudi posebno darilo predstavnikom dveh pobratenih občin Trofaiach in Andechs. Organizatorji pa so zaradi slabe vremenske napovedi morali spremeniti del programa.

»Prav je da prav v Kamniku vsako leto poudarjamo oblačilno dediščino, oblačilno kulturo in navade, ki so ta narod zaznamovale in ga definirale,« je v nagovoru dejal župan Občine Kamnik Matej Slapar in dodal: »Oblačilna dediščina in narodne noše so pomemben del naše tradicije in zgodovine, pa vendarle oblačilna dediščina ni le stvar preteklosti, temveč sooblikuje tudi današnji čas in nas opozarja, kako pomembno je ohranjati in nadgrajevati kulturnih posebnosti. In vse to bo moč videti in doživeti, skozi celoten program letošnjega niza prireditev. Želimo si, da nam bo vreme pri tem naklonjeno.«

»Lani smo vam obljubili novosti in letos jih izvajamo,« je dejal dr. Tomaž Simetinger in dodal: »Novosti boste opazili predvsem pri spremljevalnem dogajanju. Dodali smo ulično glasbo, ulične delavnice plesa, delavnice za strokovno javnost, dve filmski projekciji in obogatili smo otroški program.« Pri tem je obžaloval, da bo dejansko izvedbo začrtanega programa krojilo vreme in dodal, da kot organizatorji ostajajo optimistični. Zahvalil pa se je Kamničankam in Kamničanom ter predvsem prebivalcem ožjega mestnega jedra za njihovo potrpežljivost v času trajanja festivala.

Na odprtju festivala je župan Občine Kamnik Matej Slapar podelil posebna darila tudi predstavnikoma pobratenih občin Trofaiach in Andechs. Občina Kamnik namreč letos praznuje 20 let pobratenja z avstrijskim mestom Trofaiach in 15 let pobratenja z nemškim Andechsom. V imenu občine Trofaiach je nagrado prevzel občinski svetnik zadolžen za pobratena mesta Helmut Weismueller, v imenu občine Andechs pa prva županja Anna E. Neppel. Predstavniki obeh občin so se popoldan tudi vpisali v častno knjigo gostov Občine Kamnik.

Odprtju je sledil nastop Mestne godbe Kamnik in Društva kamniških mažoretk Veronika. Pred odprtjem so si obiskovalci na glavnem odru lahko ogledali nastop Folklorne skupine Kamnik, dan pa se je zaključil z večernim koncertom Ansambla Domačini, Skupine Harmonk’n’Roll in Skupine Špica. Ulice Kamnika so se razživele že dopoldan, ko so središče mesta napolnile stojnice z bogato sejemsko ponudbo. Tudi sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself nas nista in ne bosta pustila ravnodušne. Sejemska ponudba bo vabila vse do nedelje, ko se bodo 49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine zaključili.

So pa organizatorji zaradi napovedanega slabega vremena morali spremeniti otroški program. Tako so otroci še vedno ob 16. uri vabljeni v park Evropa na predstavo Čebelici Tinka in Tonka, odpovedane pa so otroške delavnice na tem prizorišču. V primeru dežja bo predstava v Galeriji nad Kavarno Veronika. V zameno je v program dodana otroška delavnica Noše naših prednikov, in sicer v soboto ob 11. uri v Samostanu Mekinje. Otroci si bodo ogledali razstavo Skok čez mejo, spoznali zgodovino noš in oblačilne kulture, sledila pa bo otroška delavnica izdelovanja noš iz različnih materialov. Delavnica bo potekala v sodelovanju z Posudionico i radionico narodnih nošnji iz Zagreba. Nastop priljubljenega Ribiča Pepeta pa bo v nedeljo ob 11. uri potekal v Domu kulture Kamnik, za nedeljo pa so odpovedane otroške delavnice.

Ves čas festivala pa so odprte tudi spremljajoče razstave: prvi del razstave Skok čez mejo v Samostanu Mekinje, drugi del razstave Skok čez mejo z razstavo starih ur v Galeriji nad Kavarno Veronika, razstava Zlato in belo v Galeriji Dika ter slikarska razstava Utrinki slovenske krajine v Domu kulture Kamnik.