»Kamnik je mesto dediščine. Takšne in drugačne.«

Prireditev Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine že tradicionalno spremljajo razstave, ki vsaka na svoj način poudarjajo pomen oblačilne in kulturne dediščine. Letos si bodo obiskovalci festivala v prostorih Občine Kamnik lahko ogledali fotografsko razstavo Ljudska glasbila sveta, v Samostanu Mekinje razstavo oblačilne dediščine v zamejstvu Skok čez mejo, v Galeriji Dika razstavo avb in peč Zlato in belo, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa drugi del razstave Skok čez mejo, ki jo bo spremljala tudi razstava starih žepnih ur.

Prvi dve razstavi si je moč ogledati že pred pričetkom festivala, saj sta ju direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger in vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Kamnik Tina Trček uradno odprla danes.

»V času komercializacije, ko se oblačila na trgu prodajajo po nizkih cenah in so zato tudi necenjena, je prav, da s takšnimi razstavami in festivali opozarjamo na pomen oblačilne dediščine, je na odprtju izpostavila Tina Trček in nadaljevala: »Večina eksponatov razstavljenih na razstavah v času Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine je narejenih ročno. Dandanes, ko so ročna dela vse manj cenjena in ko gredo nekatere tehnike izdelovanja tudi v pozabo, je prav, da se ob ogledu teh razstav in obisku festivala spomnimo tudi na to.« Ob tem se je v imenu Občine Kamnik zahvalila avtorjem vseh razstav in tudi Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik, ki organizira 49. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine.

»Z danes odprtima razstavama, kjer gre pri obeh za mednarodno sodelovanje, želimo opozoriti, da dediščina sega preko umetno začrtanih državnih meja in da dediščina ljudi združuje. Veseli smo, da to lahko počnemo prav v Kamniku. Kamnik je namreč mesto dediščine, takšne in drugačne, srednjeveške, industrijske, plesne in tudi oblačilne,« je dejal dr. Tomaž Simetinger in ob tej priložnosti izpostavil novosti in spremembe na letošnjih 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. Kot je dejal, želijo kot organizatorji s tem festival še dodatno nadgraditi in se tudi tako pripraviti na naslednje leto, ko bo prireditev potekala že 50.

Avtorja razstave Skok čez mejo v Samostanu Mekinje Ivana Mihajlic iz Posudionice i radionice narodnih nošnji in Tomislav Brekalo iz Folklornega ansambla Zagreb Markovac pa sta povedala: »Težko je bilo za razstavo zbrati le nekaj eksponatov, ki bi celovito predstavljali dediščino manjšin. Na razstavi so prikazani originali in reprodukcije različnih noš. Nekatere od teh so tudi takšne, ki jih redko postavljamo na ogled.«

Razstava Ljudska glasbila sveta prikazuje različna ljudska glasbila iz 27 držav, pri čemer vsakemu pripada fotografija glasbila in opis glasbila v štirih jezikih, slovensko, angleško, špansko in francosko. Razstavo je pripravil CIOFF Youth s pomočjo nacionalnih sekcij CIOFF, tudi slovenske ZLTSS.

Razstava bo odprta do 20. september v času uradnih ur Občine Kamnik, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure.

Razstava Skok čez mejo prikazuje oblačilno dediščino slovenske in hrvaške manjšine v sosednih državah. Močni kulturni vplivi različnih narodnih skupnosti, v katerih se manjšine nahajajo, namreč sooblikujejo tudi izgled oblačilne kulture. Na razstavi je izbor oblačil iz zbirk Posudionice i radionice narodnih nošnji, Folklornega ansambla Zagreb Markovac in Akademske folklorne skupine France Marolt. Zaradi obsežnosti razstave je ta razdeljena na dva dela, drugi del bo v Galeriji nad Kavarno Veronika, ki bo odprta v četrtek, 5. septembra.

Razstava bo na ogled do 20. septembra. Od 6. do 8. septembra je razstava odprta od 10. do 18. ure, izven tega termina pa v času uradnih ur Samostana Mekinje, torej ob ponedeljkih od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, ob sredah od 8. do 12. ure in od 13. do 17. ure ter ob petkih od 8. do 13. ure. Za večje skupine odprtje po dogovoru.

V okviru 49. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bosta potekali še dve razstavi, in sicer: #Zlato in belo# v Galeriji Dika (odprtje razstave bo 5. septembra ob 17. uri) ter že omenjeni drugi del razstave Skok čez mejo v Galeriji nad Kavarno Veronika (odprtje razstave bo 5. septembra ob 18. uri).

Uradno odprtje festivala bo v petek, 6. septembra, ob 19. uri, na Trgu prijateljstva, vrhunec festivala pa bo povorka narodnih noš, ki bo staro mestno jedro v pisane barve odela v nedeljo, 8. septembra, ob 15. uri.

Za sveže novice o 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.