Letošnji Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine v znamenju novosti

Drugi vikend v septembru je tradicionalno rezerviran za oblačilno in kulturno dediščino. Na letošnjih 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo potekali od 5. do 8. septembra 2019 v središču mesta Kamnik, si bodo obiskovalci lahko ogledali narodne noše iz vseh slovenskih regij ter tujine, obiskali razstave o kulturni dediščini ter si ogledali nastope domačih in tujih folklornih skupin. Organizatorji pa so letos pripravili nekaj novosti.

Vrhunec festivala ostaja tako imenovana povorka narodnih noš, ko se bo v nedeljo, 8. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Povorko si bo ogledal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki bo slavnostni govornik. Prav tako kot pomemben del programa ostajajo nastopi na glavnem odru, sejem domače in umetnostne obrti na Šutni, sejem Diversity – express yourself ter spremljajoče razstave.

»Ker želimo festival nadgraditi in se tako pripraviti na jubilejno izvedbo prihodnje leto, smo pripravili manjše spremembe, hkrati pa v program dodali nekaj novosti,« pravi direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Ena od teh je tudi sprememba trase povorke v centru mesta. Konjeniki in vozovi bodo nadaljevali pot po Medvedovi ulici, ostali udeleženci povorke pa bodo za sodiščem zavili na Trg prijateljstva in se kasneje pridružili dogajanju v središču mesta.

»Poleg dogajanja na glavnem odru, smo letos poskrbeli tudi za pestro ulično dogajanje. Tako bo na ulici več ulične glasbe, na voljo bodo ulične delavnice plesa z Akademsko folklorno skupino France Marolt, obiskovalcem smo pripravili rokodelski kotiček s prikazom rokodelskih obrti. V program smo uvrstili otroško dogajanje, filmske projekcije in za strokovno javnost delavnico izdelave zavijač. Na glavnem odru se bodo zvrstile domače in tuje folklorne skupine, domači in tuji ansambli ter koncerti zabavne glasbe. Verjamem, da smo s takšnim programom poskrbeli za različne okuse obiskovalcev tega največjega etnološkega festivala v Sloveniji.«

CELOTEN PROGRAM

Festival bosta v petek, 6. septembra, ob 19. uri na glavnem odru na Glavnem trgu tradicionalno odprla župan Občine Kamnik Matej Slapar in direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Ob tej priložnosti bo župan Občine Kamnik Matej Slapar podelil priznanja predstavnikom občine Trofaiach ob 20. obletnici pobratenja ter predstavnikom občine Andecht ob 15. obletnici pobratenja z občino Kamnik.

Ljubitelje oblačilne in kulturne dediščine bodo razveselile štiri spremljajoče razstave. Že v petek, 23. avgusta, se bosta odprli fotografska razstava Ljudska glasbila sveta (ob 16. uri v prostorih Občine Kamnik) ter prvi del razstave Skok čez mejo (ob 17. uri v Samostanu Mekinje). Odprtje razstave avb in peč Zlato in belo v Galeriji Dika, bo v četrtek, 5. septembra ob 17. uri, odprtje drugega dela razstave Skok čez mejo, ki ga bo spremljala razstava starih žepnih ur urarstva Cerar, pa bo v četrtek, 5. septembra, ob 18. uri.

Najmlajši obiskovalci prireditve bodo na svoj račun prišli v parku Evropa, kjer bo skoncentrirano otroško dogajanje. V soboto, 7. septembra, bodo potekale otroške delavnice na temo čebelarstva, ob 16.00 uri pa bo interaktivna predstava Čebelici Tinka in Tonka. V nedeljo, 8. septembra, bodo otroške delavnice poudarjale tradicijo, dogajanje bo ob 11. uri popestril Ribič Pepe.

Del kulturne dediščine, ki je osrednja bit Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, je tudi filmska umetnost. S projekcijama filmov na dvorišču Samostana Mekinje, ki bosta v petek, 6., in soboto, 7. septembra, ob 20. uri, so organizatorji združili oblačilno, filmsko in kulturno dediščino, kjer slednjo predstavlja zapuščina nekdanjega samostana.

Pred tradicionalno povorko narodnih noš si bodo obiskovalci v nedeljo, 8. septembra, lahko ogledali nastope tujih folklornih skupin iz Bolgarije, Belorusije, Turčije, Kosova, Bosne in Hercegovine ter pobratenega mesta Trofaiach, po povorki pa bodo nastopali narodnozabavni ansambli iz Avstrije, ki jih po večini sestavljajo slovenski glasbeniki. Med nastopajočimi bo tudi dvakratni evropski prvak v diatonični harmoniki.

Organizatorji so poskrbeli za večerno zabavo, tako bodo v petek, 6. septembra, obiskovalce zabavali Domačini, Harmonk’n’roll in Špica; v soboto, 7. septembra, Andrej Šifrer s skupino, Manouche in Obvezna smer; v nedeljo, 8. septembra pa bo za zaključek festivala poskrbel Ansambel Poljanšek.

Za sveže novice o 49. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.