»Tukaj smo, da se zabavamo ter negujemo tradicijo in dediščino.«

Podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger sta danes uradno odprla 48. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. »Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so kot eden največjih slovenskih festivalov tukaj zato, da se zabavamo ter negujemo tradicijo in dediščino,« je dejal podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in dodal: »Želim vam vikend poln zabave, dobre volje in verjamem, da bomo z dobro voljo in pozitivno energijo začeli jesen tako, kot se spodobi. Naj bodo Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine pestri, zabavni in raznoliki.«

V. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger pa se je zahvalil Kamničankam in Kamničanom ter prebivalcem ožjega mestnega jedra: »Hvala vsem domačinom, ki te dni z veseljem odprete svoja dvorišča, svoje prostore in kdo tudi svojo hišo, da lahko vsi skupaj gostimo 30.000 obiskovalcev, kolikor jih v teh dneh pričakujemo na festivalu. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so uspešna zgodba tudi zato, ker že vrsto let vsi skupaj tako složno sodelujemo.«

Odprtju je sledil nastop Mestne godbe Kamnik, ki letos praznuje 170 let obstoja, in Društva kamniških mažoretk Veronika. Dan pa se je zaključil z večernim koncertom Mambo Kings in Zasedbe Kranjci.

Sicer pa so se ulice Kamnika razživele že dopoldan, ko so središče mesta napolnile stojnice z bogato sejemsko ponudbo. Tudi sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself nas nista in ne bosta pustila ravnodušne. Sejemska ponudba bo vabila vse do nedelje, ko se bodo 48. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine zaključili. Obiskovalci so si danes lahko na glavnem odru, ki se letos nahaja na Trgu prijateljstva, ogledali nastop Folklorne skupine Kamnik s Folklorno skupino Trebaczewianie iz Poljske in interaktivno delavnico Tolkalni krog, kjer so se obiskovalci lahko naučili bobnanja.

Ves čas festivala pa so odprte tudi spremljajoče razstave: Spodi n’č, gor pa b’l mau v Galeriji Dika, ki predstavlja spodnje perilo naših babic in dedkov, Le kam sodi ta obleka? v Galeriji nad Kavarno Veronika, ki izpostavlja oblačila ob različnih priložnostih ter Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš, ki predstavlja dragocene primere kostumov Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji.

Obiskovalce festivala med drugim jutri čaka 13. tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, nastop Folklorne skupine Tine Rožanc ter ostalih zanimivih ansamblov in folklornih skupin, za večerno zabavo bodo poskrbeli Pop Design, Gušti in Skalp.

Vrhunec prireditve pa bo v nedeljo, ko se bo skozi mesto sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tradicionalno povorko si bo kot slavnostni gost ogledal predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec, ki bo tudi slavnostni govornik. Slavnostni govori bodo potekali pred začetkom povorke v Samčevem prehodu. Obiskovalce bosta nagovorila tudi podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi in v. d. direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.