Kakšna noša je predstavljena na plakatu?

Ste se vprašali, kaj predstavlja noša na plakatih za 48. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine?

Etnolog in kulturni antropolog dr. Tomaž Simetinger pojasnjuje, da gre za primorsko nošo.

»Ženska noša na fotografiji je sestavljena iz istrskega kamižota, istrskega ažurja, turke in znamenite peče.« Istrski kamižot je spodnji del oblačila, ki je eno najstarejših ohranjenih oblik krojenja blaga pri nas. »Čeprav izgleda kot krilo, to ni krilo, stil oblačenja je bolj podoben oblačenju spalne srajce, torej z zavezovanjem,« pojasnjuje dr. Simetinger in dodaja, da gre za srednjeveški način krojenja. Tip vezenja se strokovno imenuje istrski ažur, kjer se nitke, vlečejo iz blaga.

»Oblačilo, ki izgleda kot šal spet z broško, pa je turka. Gre za svilnati dodatek, ki je značilen za predel okoli Trsta. Tržaško pristanišče je bilo, med drugim, zanimivo zaradi tovora svile,« pravi dr. Simetinger. Pri peči pa izpostavlja predvsem bogato vezenje.

»Moška oblačila niso tako zanimiva, saj gre za oblačila podobna alpski noši. S to razliko, da hlače niso bile vpete, segale so samo do kolen, moški pa je običajno nosil nogavice do kolen. Gumbi na suknjiču pa so kovani, lahko pa bi bili tudi iz školjk. To kaže predvsem na statusni simbol tistega, ki je tak suknjič nosil,« pa moški del fotografije komentira dr. Simentinger.

Na fotografiji sta plesalca Folklorne skupine France Marolt, posneta pa je bila na tradicionalni povorki na 46. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. Fotograf je Boštjan Tacol.