V času Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine tudi razstava spodnjega perila

Spodi n'č, gor pa b'l mau

Pred pričetkom 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, ki bodo Kamnik oživeli prihodnji četrtek s pestrim ter etnološko obarvanim programom, je vrata odprla še tretja od štirih razstav, ki bodo spremljale ta največji etnološki festival v Sloveniji. Razstavo Spodi n’č, gor pa b’l mau je v Galeriji Dika odprl podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

Spodi n'č, gor pa b'l mau»Iskrene čestitke za to prelepo razstavo,« je dejal Igor Žavbi in se ob tem zahvalil avtorici razstave Veroniki Pogačar: »Hvala vam, ker varujete našo skupno dediščino in ker skrbno zbirate vedno bolj redke primerke oblačil. Hvala vam tudi, ker ste nam to bogato dediščino ponudili na ogled. Hvala tudi vsem tistim, ki ste prispevali svoje primerke oblačil.« Ob tem je vse obiskovalce tudi povabil na 48. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki se pričnejo v četrtek, 6. septembra.

Obiskovalce je v imenu Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pozdravil etnolog in kulturni antropolog ter vodja oddelka kultura na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger. Razstavo sta predstavila njena avtorica Veronika Pogačar in etnolog dr. Bojan Knific, v imenu Likovnega društva Senožeti pa je obiskovalce pozdravila predsednica društva Danijela Šraj.

Razstava Spodi  n’č, gor  pa b’l mau prikazuje spodnje perilo naših babic in dedkov. Zgodovina nošenja perila je kratka in je bila v  svojih začetkih ovita v tančico skrivnosti. Spodnje perilo je veljalo za oblačilni kos, ki mora biti  skrit očem in navidezno nepomemben. Oprano perilo so sušili večinoma v skritih kotičkih, da tega nihče ni videl. Etnologi takšno ravnanje pripisujejo dejstvu, da je spodnje perilo veljalo za bolj  erotično kot golota.

Spodi n'č, gor pa b'l mau

Galerija Dika bo odprta v soboto, 1. septembra in nedeljo, 2. septembra, od 10. do 16. ure. V četrtek, 6. septembra, od 17. do 20. ure, v petek, 7. septembra, v soboto, 8. septembra in v nedeljo, 9. septembra, od 10. do 19. ure.

Že od 21. avgusta si je v prostorih Občine Kamnik moč ogledati razstavo Markova herbija, v Galeriji Miha Maleš pa razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine.

Razstava Markova herbija je del istoimenskega projekta ki je bil sofinanciran preko programa LEADER ter javnega poziva Lokalno akcijske skupine „LAS pri dobrih ljudeh” za leto 2010. Mojstri (šivilja Rezka Lisec – kostumi, čevljar Geza Kisilak – čevlji in Hedvike Križanič izdelki iz krep papirja-pozvačin) so na podlagi znanstvene študije in ob strokovni pomoči Bojana Knifica izdelali povsem novo kostumsko podobo folklorne skupine – 10 kompletov ženskih kostumov, 10 kompletov moških kostumov, 5 kompletov za muzikante in opravo za pozvačina, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Razstava bo odprta do 10. septembra 2018 v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Razstava Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine prikazuje najdragocenejše primere kostumov iz zbirk Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji. Na razstavi bo zaščitena nesnovna kulturna dediščina Hrvaške predstavljena v posredni ali neposredni povezavi z razstavljenimi eksponati, ki so izbrani tako, da prikazujejo oblačilno dediščino Hrvaške v njenih vseh štirih regijah (panonski, alpski, dinarski in jadranski).

Razstava bo do 20. septembra 2018, ogled je možen od torka do sobote in v nedeljo, 9. septembra, od 10. do 18. ure.

V okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bo potekala še ena razstava, in sicer Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika. Odprtje bo v četrtek, 6. septembra, ob 19. uri.

Vljudno vabljeni k ogledu številnih dogodkov, ki se bodo v Kamniku od 6. do 9. septembra odvijali v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Uradno odprtje bo v petek, 7. septembra, ob 19. uri na Trgu prijateljstva, vrhunec festivala pa bo povorka narodnih noš, ki bo staro mestno jedro v pisane barve odela v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si.