Največji etnološki festival si bo ogledal tudi predsednik Vlade RS

Marjan Šarec Dnevi narodnih noš

Vsako leto je drugi konec tedna v septembru v Kamniku rezerviran za največji etnološki festival v Sloveniji – Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Mesto bo od četrtka, 6., do nedelje, 9. septembra, v znamenju dediščine in tradicije, nastopov folklornih skupih ter zabave.

Vrhunec festivala bo povorka narodnih noš, ko se bo v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Tradicionalno povorko si bo kot slavnostni gost ogledal tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec, ki bo tudi slavnostni govornik. Slavnostni govori bodo potekali pred začetkom povorke v Samčevem prehodu.

Edinstvenost festivala Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine je izpostavljanje oblačilne dediščine. Podroben program je na voljo na tej povezavi. Iz programa pa naj izpostavimo uradno otvoritev festivala, ki bo v petek, 7. septembra ob 19. uri, nastope tujih folklornih skupin (nedelja, 9. september, ob 10.45), tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš (sobota, 8. september, ob 9.30 uri predtekmovanje, ob 15. uri finalni del) in predstavitev LAS iz Slovenije in tujine (sobota, 8. septembra, ves dan na Glavnem trgu). Vse omenjeno dogajanje bo potekalo na glavnem odru na Trgu prijateljstva.

Letos največji etnološki festival spremljajo štiri razstave, in sicer Markova herbija na Občini Kamnik, Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine v Galeriji Miha Maleš, Spodi n’č, gor pa b’l mau v Galeriji Dika in Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika. Odprtje prvih dveh razstav je bila že 21. avgusta ob 16. oziroma 17. uri. V Galeriji Dika se bo razstava odprla v petek, 31. avgusta, ob 19. uri, v Galeriji nad Kavarno Veronika pa v četrtek, 6. septembra, ob 19. uri. Za zgodnejše odprtje razstav so se organizatorji odločili, da bi ta segment zgodovine predstavili obiskovalcem festivala in širši javnosti.

Za sveže novice o 48. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte tudi facebook stran Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.