»Narodne noše ne pomenijo dosti, če ni entuziastov, ki se s tem ukvarjajo«

Pred uradnim pričetkom 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine sta odprli vrata dve od štirih razstav, ki bodo spremljale ta največji etnološki festival v Sloveniji. V prostorih Občine Kamnik si je tako že moč ogledati razstavo Markova herbija, v Galeriji Miha Maleš pa razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine. Obe razstavi je uradno odprl podžupan Občine Kamnik v začasnem opravljanju funkcije župana Igor Žavbi.

»Narodne noše ne pomenijo veliko, če ni entuziastov, ki se z ljubeznijo ukvarjajo s starimi oblačili in kulturo. Da te narodne noše danes lahko opazujemo, je potrebno veliko časa, energije in volje. Zato hvala vsem, ki se trudite,« je ob odprtju dejal Igor Žavbi in dodal: »Pozvačin iz začetka razstave Markova herbija nas vse vabi na slovesen velik dogodek, ki se vsako letos odvije v Kamniku, na Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Vabljeni tudi na obisk danes odprtih razstav in na dogodke, ki se bodo še zvrstili pred samo otvoritvijo festivala.«

V imenu organizatorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik je zbrane pozdravil etnolog in kulturni antropolog ter vodja oddelka kultura na Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik dr. Tomaž Simetinger, ki je med drugim pojasnil, da se Markova herbija iz naslova ene od razstav nanaša na oblačilno dediščino dela slovenskih Prekmurcev, ki se imenujejo Marki. Herbija pa pomeni dediščina. Opozoril pa je tudi na pogosto spregledan vidik: »Ko obiskovalec gleda eno razstavljeno lutko na razstavi Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine, ne vidi, da je na eni lutki tudi preko deset metrov blaga in tudi zato je priprava 18 lutk iz omenjene razstave trajala tri dni.«

Razstavo Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine pa sta obiskovalcem predstavila Tomislav Brekalo iz Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in višja strokovna sodelavka za kulturne in pedagoške programe iz Posudionica i radionica narodnih nošnji Ivana Ružić.

Razstava Markova herbija je del istoimenskega projekta ki je bil sofinanciran preko programa LEADER ter javnega poziva Lokalno akcijske skupine „LAS pri dobrih ljudeh” za leto 2010. Mojstri (šivilja Rezka Lisec – kostumi, čevljar Geza Kisilak – čevlji in Hedvike Križanič izdelki iz krep papirja-pozvačin) so na podlagi znanstvene študije in ob strokovni pomoči Bojana Knifica izdelali povsem novo kostumsko podobo folklorne skupine – 10 kompletov ženskih kostumov, 10 kompletov moških kostumov, 5 kompletov za muzikante in opravo za pozvačina, ki predstavljajo interpretacijo oblačilne kulture Beltinčanov na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Razstava bo odprta od 21. avgusta do 10. septembra 2018, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

V letu evropske kulturne dediščine bo razstava Zakladi hrvaške oblačilne in nesnovne dediščine prikazala najdragocenejše primere kostumov iz zbirk Folklornega ansambla Zagreb-Markovac in Posudionice i radionice narodnih nošnji. Rdeča nit tokratne razstave, ki združuje dve različni, a vendar sorodni organizaciji, je zaščitena nesnovna dediščina Hrvaške. Na razstavi bo zaščitena nesnovna kulturna dediščina Hrvaške predstavljena v posredni ali neposredni povezavi z razstavljenimi eksponati, ki so izbrani tako, da prikazujejo oblačilno dediščino Hrvaške v njenih vseh štirih regijah (panonski, alpski, dinarski in jadranski).

Razstava bo odprta od 21. avgusta do 20. septembra 2018, in sicer je ogled možen od torka do sobote od 10. do 18. ure. V ponedeljek, nedelje in praznike je Galerija Miha Maleš zaprta.

V okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine bosta potekali še dve razstavi, in sicer Spodi  n’č, gor  pa b’l mau v Galeriji Dika (odprtje razstave bo v petek, 31. avgusta, ob 17. uri) ter Le kam sodi ta obleka v Galeriji nad Kavarno Veronika (odprtje razstave bo v četrtek, 6. septembra, ob 19. uri).

Vljudno vabljeni k ogledu številnih dogodkov, ki se bodo v Kamniku od 6. do 9. septembra odvijali v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Uradno odprtje bo v petek, 7. septembra, ob 19. uri, na Trgu prijateljstva, vrhunec festivala pa bo povorka narodnih noš, ki bo staro mestno jedro v pisane barve odela v nedeljo, 9. septembra, ob 15. uri.