Dnevi narodnih noš med najboljšimi tradicionalnimi festivali v Evropi

Britanska medijska hiša The Guardian je Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki vsak drugi vikend v septembru potekajo v Kamniku, uvrstila med 20 najboljših tradicionalnih festivalov v Evropi. Besedilo o festivalu je posebej za medijsko hišo opisal ameriški publicist Noah Charney, ki festival dobro pozna, saj stanuje v Kamniku. Celotni članek je na voljo tukaj.

»Veseli smo, da je takšna svetovno znana medijska hiša prepoznala Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine kot enega najboljših festivalov v Evropi. »Noše«, kot festival radi imenujemo v Kamniku, predstavlja tradicijo, na katero je lahko ponosen ne samo Kamnik, ampak celotna Slovenija. Čeprav nam oblačila veliko povedo, kako so ljudje nekoč živeli, je to pogosto spregledan del naše zgodovine,« je dejala Božena Peterlin, direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. Omenjeni zavod je namreč organizator prireditve.

Letošnji že 48. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine se bodo pričeli 6. septembra in bodo trajali do 9. septembra. Program med drugim zajema spremljajoče razstave, ki poudarjajo pomen oblačilne dediščine, številne nastope folklornih skupin, sejemsko ponudbo ter večerne koncerte. Vrhunec prireditve pa je tradicionalna nedeljska povorka narodnih noš, ki se jo udeleži okoli 2000 v noše odetih posameznikov in skupin, sodelujejo pa tudi konjske vprege. Prireditev vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev.